Cum să înfruntăm depresia?

Posted by: | Posted on: August 9, 2019

Personalitatea este alterată de boala dar ia şi atitudine faţă de ea. Atitudinile faţă de boală sunt influenţate de modalitatea de percepere a stării de boală, modalitate ce diferă în funcţie de personalitatea individului şi de caracteristicile bolii (severitate, durată, evoluţie, afectare a activităţii zilnice etc.) După aflarea diagnosticului pacientul

Depresia este considerată datorită răspândirii ei„guturaiul psihiatriei”Poate fi cauzată de:evenimente de viaţă negative, un partener ostil sau critic, lipsa stimei de sine pe termen lung, neglijarea în copilăria timpurie sau pierderea unui părinte, alcoolism în familie sau de boli cronice ce presupun suportarea unei suferinţe zilnic.
Depresia în mod clar nu este o stare de tristeţe trecătoare, nu este un semn de slăbiciune, nu este o stare care va dispărea prin voinţă proprie dar, nu este nici o tulburare care nu se poate trata.


În depresie pacientul trăieşte intens sentimentul de tristeţe, de lipsă de speranţă, de neajutorare, de autodevalorizare, iar uneori chiar de inutilitate.Cât de adâncă trebuie să-ţi fie suferinţa să poţi afirma despre sine că„ simţi că eşti pionul care nu mai foloseşte”
Pacientul îşi pierde plăcerea şi interesul, niciuna din activităţile care îl bucurau în trecut nu-l mai atrag, pentru că nici nu se mai poate concentra.Prezintă tendinţa de a petrece mai tot timpul în pat, totul îi pare dificil de făcut şi că ar necesita un efort susţinut, de care nu se simte capabil, se instrăinează de el, de familie, de prieteni.
Frecvent, depresivul are sentimente de culpabilitate, anxietate, un nivel de energie psihică redus, somnul îi este tulburat, poate avea deficit de somn sau să fie somnolent, iar apetitul poate fi scăzut sau exacerbat.
Depresia afectează persoana în integralitatea sa, este resimţită ca o mare durere morală, o pierdere a sensului, este un cerc vicios care se autoîntreţine, depresia afectează dispoziţia, dar şi datorită dispoziţiei, se agravează simptomele.
Sunt două niveluri ale depresiei, un nivel nevrotic mai uşor unde există conştiinţa fenomenului nevrotic şi un sindrom depresiv delirant, psihotic cu mare risc de suicid.
De aceea este foarte important să se ştie, de cât timp durează starea depresivă, care este severitatea simptomatologiei, dacă în istoricul persoanei respective au mai existat şi alte episoade depresive, dacă se asociază simptomatologia cu consum de substanţe (alcool, medicamente, droguri ) 
Depresia se poate asocia cu alte boli din sfera psihica cum ar fi:atacul de panică, agorafobia, anxietatea generalizată, tulburarea de stress post traumatic.
Frecvent depresia se datorează incapacităţii persoanei de a-şi rezolva problemele de viaţă, lipsei autorecompensei, conflictelor conjugale.
Conflictele conjugale sunt un predictor pentru depresie, de aceea se recomanda ca alternativa sau complementar, psihoterapiei individuale si terapia de cuplu.50% din cazurile ce ajung in terapie pentru depresie semnaleaza şi probleme în cuplu.Depresivul accepta faptul că, nu prezintă suficientă disponibilitate faţă de partener, că există probleme în comunicare si o acută incapacitate de rezolvare a problemelor de viata cu care se confruntă.
Terapia poate aduce o crestere a nivelului de conştienţă a frecvenţei cu care partenerii să se recompenseze reciproc, o optimizare a abilităţilor de comunicare.

Terapia de cuplu poate fi soluţia, pentru rezolvarea depresiei, deoarece este menţinută de conflictul între soţi, depresivul putând sa fie ţinta unei critici sau respingerii permanente. 
În situaţia în care se constată, că apariţia depresiei se datorează incapacităţii de rezolvare a problemelor emoţionale de viaţă, în terapie pacientul va căpăta acele abilităţi, care îi vor anula sentimentul de neajutorare.Va fi învăţat sa-şi identifice frustrările si să-şi definească cu claritate problemele cu care se confruntă si ce are de făcut pentru a le soluţiona.
Va reusi să-şi infrunte convingerea că este neajutorat si ca neajutorarea, se datorează unor cauze interne, care il predispun la esec.Va ajunge să costientizeze că eşecul se poate datora faptului că, nu depune efort suficient sau că sarcina a fost prea dificilă. De fapt, va fi învătat să găsească gânduri alternative pozitive, care îi vor schimba dispoziţia afectivă şi implicit va creşte stima de sine, încrederea că poate fi competent.
În terapie va învăţa să se valorizeze personal, să îşi ofere recompense, se va regăsi.

26 Comments to Cum să înfruntăm depresia?

 1. Typicaldog99 says:

  http://multigal.pl/8585/ where to meet american singles in canada free

 2. Typicaldog93 says:

  https://wearechoice.co.uk/54250-2/ where to meet brazilian singles in new jersey

 3. Typicaldog07 says:

  https://www.keresteci.com/18370-2/ looking for mature singles in the united states

 4. Typicaldog87 says:

  http://ciscaro.com/27283-2/ where to meet interracial singles in dallas free

 5. Typicaldog92 says:

  https://artboxar.com/37660-2/ where to meet latino singles in phoenix

 6. Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

 7. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.

 8. I am regular visitor, how are you everybody? This article posted at this web site is in fact pleasant.

 9. SMS says:

  I love looking through a post that can make people think. Also, many thanks for permitting me to comment!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *