Elibereaza-te de sentimentele de vina!

Posted by: | Posted on: November 24, 2015
images

Vinovatia este sentimentul de a fi gresit, este o stare pervaziva inconfortabila, descrisa ca angoasa, la care se adauga si sentimentul de a fi o persoana rea.
Vinovatia este o povara, pe care singur ti-ai pus-o pe umeri, nu este o emotie sanatoasa si nici naturala. Ai invatat, sa te simti vinovat inca din copilarie.
Cand si cum? Atunci cand oamenii semnificativi din viata ta iti spuneau, ca nu ai facut ce si-au dorit ei sa faci, si ca, din rautate si egoism nu ai facut , ce ti s-a cerut. Acesta era modul prin incercau sa te controleze si sa te determine sa te supui vointei lor.

Vina, este unul dintre cele mai folosite instrumente de manipulare. Cand simti o multime de sentimente de vinovatie, acesta, nu este un semn ca esti “rau” sau “egoist” ci mai degraba, semnul care atrage atentia, ca ai fost mult prea mult manipulat cu ajutorul acestui instrument periculos.
Vina este periculoasa. Sentimentele de vina te vor obliga din pacate, sa faci alegeri care se impotrivesc nevoilor tale, te vor determina sa nu faci lucrurile care sunt bune pentru tine, procedand asa, nu faci altceva decat, sa te instrainezi de propriul sine .
Este un pret prea scump, cel pe care-l platesti, vei fi mai motivat sa-i multumesti pe altii, decat sa te comporti autentic cu tine.
Da, toti facem greseli, mai mici sau mai mari, greseli pe care de multe ori, noi nu reusim sa ni le iertam.Gresim si ne simtim vinovati fata de cel pe care consideram ca l-am nedreptatit, incercam sa facem corectiile, dar cu cat ne straduim mai tare sa corectam, cu atat, celalat crede, ca nu meritam iertarea si ne pedepseste mai tare, iar noi ne vom simti si mai vinovati.Incepem sa credem ca meritam sa fim pedepsiti.
Daca nu incetez sa ma simt vinovat, tot ce mi se intampla rau , va fi primit ca pe o pedeapsa, pe care o merit.Ajung sa imi spun ca merit ce mi se intampla, pentru ca sunt o persoana rea.
Acesta este de fapt un tipar mental, de care trebuie sa ma eliberez.
Manipularea prin sentimentele de vinovatie poate fi atat de subtila incat sa imbrace o alta haina, aceea a vocii constiintei, imi pot spune ca sentimentele de acolo provin, din constiinta, cand de fapt eu am fost fortat, manipulat sa actionez in interesul celorlati si nu in propriul interes .
Cand ma simt vinovat, nu pot fi liber, nu imi pot trai viata, nu voi fi in propriul scenariu de viata, voi fi in scenariul propus de cel care ma face sa ma simt, in continuare vinovat.
Si da, voi fi vinovat, dar nu fata de celalalt, ci voi fi vinovat fata de mine pentru ca m-am abandonat, ca m-am irosit , ca nu am devenit persoana ce imi era menit, sa devin.
Vestea buna este ca, daca vrei , te poti elibera de sentimentele de vina si nu va fi greu de loc.

3 Comments to Elibereaza-te de sentimentele de vina!

  1. Like!! I blog quite often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest.

  2. Hi there, after reading this amazing paragraph i am as well delighted to share my knowledge here with friends.

  3. SMS says:

    Your site is very helpful. Many thanks for sharing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *